onsdag 11 februari 2015

Medelhavet - en gravplats

Återigen har hundratals flyktingar dött när de försökt ta sig över Medelhavet till Europa. Detta tar bara inte slut. Desperationen i vår omvärld blir bara värre. Aldrig har så många människor varit på flykt och när Europa gör det svårare att ta sig hit måste flyktingarna ta större risker. Tänk själv hur desperat du måste vara för att sätta dig i en gummibåt i Libyen under en februaristorm.
I oktober 2013 drunknade flera hundra Eritreaner precis utanför Lampedusas kust. DNs Italienkorrespondent Peter Loewe och jag skickades dit kort efter tragedin. När vi var där beslutade italienska myndigheter att hålla en begravningsceremoni på fastlandet dit de överlevande inte var välkomna. Eritreanerna var förståeligt mycket upprörda och tog sig ut från flyktinglägret på ön, marscherade ner till havet och höll en improviserad minnesceremoni vid havet. Här följer bilder från min bok Flykt.

Jag var på Lampedusa för första gången 2011 under Arabiska våren. 20 000 flyktingar hade anlänt under kort tid och Berlusconi spelade ett obehagligt politiskt spel, där han använde flyktingarna som gisslan för att sätta press på övriga Europa. På bilden nedan sitter 500 flyktingar ihopträngda på en båt som förslorat styrförmågan och precis lotsats in i Lampedusas hamn av italienska kustbevakningens båtar.Inga kommentarer: